Perut uzrokovana vanjskim čimbenicima

Perut uzrokovana vanjskim čimbenicima

Koji okolišni čimbenici potiču perut i kako ih možemo izbjeći

Zaštita okoliša dobra je stvar. Ako je okoliš dobro, i mi smo dobro. Nažalost, postoji i loša strana: u slučaju peruti, koju najčešće uzrokuje gljivica Malassezia furfur, okoliš može predstavljati i zdravstveni rizik. Neki vanjski okolišni čimbenici mogu doprinijeti pojavi peruti svojim djelovanjem na proizvodnju sebuma i poticanjem prekomjernog rasta gljivice.

Koji su ti vanjski utjecaji?

  • onečišćen zrak
  • ekstremni vremenski uvjeti
  • niska vlažnost zraka
  • nošenje šešira ili marame oko glave
  • uporaba određenih proizvoda za njegu i oblikovanje kose.

Neki od ovih vanjskih utjecaja su pod našom kontrolom. Možemo, primjerice, odlučiti koje proizvode za kosu koristiti. Međutim, ne možemo kontrolirati druge okolišne utjecaje. Pojedinac ne može mnogo poduzeti po pitanju vremena. Možemo jedino zaštititi sami sebe.

Izbjegavajte nadraživanje vlasišta

Vanjski čimbenici utječu na perut te je potiču – svaki na svoj način.

Onečišćen zrak

Onečišćen zrak može potaknuti perut. Ljudi u velikim gradovima svakako to znaju. Zrak je pun ispušnih plinova, što ne samo da otežava disanje, nego je i loše za kožu. Koža dobiva manje vitamina E, a vitamin E štiti kožu. Onečišćen zrak može i nadražiti vlasište. Moguća posljedica: svrbež i upala vlasišta te perut. Međutim, onečišćenom zraku nismo izloženi samo u zatvorenom prostoru. Znanstvenici su pronašli štetne plinove, kao što je formaldehid, u mnogim zatvorenim prostorima. Na primjer, znanstvena istraživanja pokazala su da se razina formaldehida u zraku može povisiti ako se u prostoru često puši. Aktivni sastojak ketokonazol 2% u lijeku Oronazol® smanjuje dosadno crvenilo i olakšava svrbež vlasišta.

Ekstremni vremenski uvjeti

Od prekomjerne vrućine ljeti svi patimo – osobito vlasište zbog čestog znojenja. Znoj omogućava gljivici koja uzrokuje perut nekontrolirani rast.

Suhi zrak

Vrlo suhi zrak u zatvorenim prostorima nije dobar za našu kožu. To je osobito očito u snažno grijanim prostorijama zimi. Naša se koža isušuje. Znojimo se. Naše vlasište proizvodi više sebuma, koji čini idealno plodno tlo za gljivicu koja uzrokuje perut.

Šešir ili marama oko glave

Zimi volimo da nam je ugodno i toplo. Prije nego iziđemo van, odjenemo se – sloj po sloj. To, naravno, podrazumijeva i šešir i šal. Međutim, takva odjeća ima i nedostatak: štiti nas od hladnoće, ali to znači da povećava temperaturu vlasišta. Nastali znoj čini savršeno plodno tlo za gljivicu Malassezia furfur koja uzrokuje perut.

Oronazol® se bori protiv prekomjernog rasta te gljivice. Na taj način smanjuje nastanak peruti.

Uporaba određenih proizvoda za njegu i oblikovanje kose

Svi žele imati lijepu kosu. Koristimo pjenu, lak ili gel. Dobro se osjećamo kada smo lijepi. Ponekad pretjeramo i prečesto koristimo proizvode za kosu, u prevelikim količinama ili pogrešnu vrstu proizvoda. Kod osjetljivog vlasišta reakcija nastupa osobito brzo. Dolazi do iritacije, a ona može uzrokovati perut.

Oronazol® ima potpuno drugačiji učinak. Sadrži aktivni sastojak ketokonazol 2%. Oronazol je osobito nježan prema kosi. Osim što sprječava perut, učinkovit je i protiv svrbeža i crvenila.

Kome koristi Oronazol®?

Osobito snažne hormonske promjene ili fluktuacije, primjerice, u pubertetu ili menopauzi mogu uzrokovati perut. Tijekom tog vremena, često se borimo s drugim stvarima. Stoga nam

Saznaj više!

Riješite se peruti – živite zdravo

Što svatko može poduzeti protiv peruti Perut je često pogrešno shvaćena kao kozmetički problem, ali najčešće je uzrokovana gljivicom pod nazivom Malassezia furfur. Osim vanjskih

Saznaj više!

Perut i svi njezini prijatelji

Možda izgleda kao perut – čak i kada nije Neke kožne bolesti poput peruti i seboroičnog dermatitisa uglavnom su uzrokovane gljivicom Malassezia furfur. Takve bolesti

Saznaj više!

O peruti i bolestima uzrokovanim gljivicama

Perut nije samo kozmetički problem Uzroci peruti su mnogobrojni. Osjetljivo vlasište može reagirati na proizvode za kosu, prehranu, hormonalne promjene i izmjene godišnjih doba. Međutim, razne

Saznaj više!

Perut: jesu li krivci godišnja doba?

Ne možemo promijeniti vrijeme; možemo se samo odjenuti u skladu s njime. To se odnosi na ljeto kao i na zimu. Ali kako to utječe

Saznaj više!