Perut: jesu li krivci godišnja doba?

Perut: jesu li krivci godišnja doba?

Ne možemo promijeniti vrijeme; možemo se samo odjenuti u skladu s njime. To se odnosi na ljeto kao i na zimu. Ali kako to utječe na naše vlasište?

Hura! Ljeto je stiglo!

Ljeto je više od plaža, sladoleda i japanki. Dermatolozi nam već godinama govore da trebamo izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu i koristiti odgovarajuću zaštitu od sunca, a to se ne odnosi samo na sprejeve i losione sa zaštitnim faktorom. Od prekomjernih ultraljubičastih zraka možemo se lako zaštititi tako da izbjegavamo podnevno sunce. Odjeća nas također može zaštititi od previše sunca.

U svakom slučaju, takva zaštita uključuje i odgovarajuća zaštitna pokrivala za glavu koja moraju biti prozračna kako ne bi došlo do porasta temperature. Istovremeno, trebala bi pružati što veću zaštitu od sunca. To je jedini način na koji možemo zaštititi osjetljivo vlasište od štetnih posljedica sunca, što ne vrijedi samo za djecu. Trebamo zapamtiti da uvijek treba skinuti zaštitna pokrivala za glavu kada smo u sjeni kako bismo vlasištu dali priliku da se rashladi. Previše znojenja može nadražiti vlasište. Isto vrijedi i za prečesto pranje kose zbog znoja. Oštećeno vlasište sklonije je bolestima, na primjer, pretjeranoj kolonizaciji kvasnicom Malassezia furfur, koja uzrokuje perut.

Čak i zimi kada pada snijeg.

Stigla je zima. Hladno je. Puše vjetar. U zatvorenim prostorijama klimatizacijski uređaji ispuhuju topao zrak; ugodno je i toplo. Ako se moramo suočiti s neugodnim zimskim vremenom, samo je jedna logična odluka: stavit ćemo kapu. Tako je, na taj način se i vani osjećamo dobro.

Samo malo. Je li nam zaista dobro? Čak i našem vlasištu? Ono zapravo podnosi mnogo stresa zimi. Grijanje uzrokuje suhi zrak u zatvorenom. Kao posljedica, naše se nosne sluznice suše, što dovodi do neugodnih prehlada. Ali još je važnije to da i vlasište pati. Također postaje isušeno, što može dovesti do nadraženosti. Kada smo vani, kapa nam grije glavu i vlasište nam se počinje znojiti. Znoj zatim još više nadražuje vlasište.

Nadražena koža može postati sklonija peruti jer je oštećena i sklonija obolijevanju. Može, na primjer, lakše postati kolonizirana gljivicama Malassezia furfur koja uzrokuju perut.

Pravilna njega ljeti i zimi

Jednako je važno i ljeti i zimi pravilno brinuti o vlasištu. Zdravom vlasištu potrebno je dovoljno vlage kako se ne bi isušilo i bilo nezaštićeno. Kada se radi o njezi kose, uvijek trebamo nastojati održati kožu dovoljno vlažnom, ali izbjegavati prekomjerno nakupljanje masnoće uzrokovano čestim pranjem kose.

Prekomjerna uporaba proizvoda za kosu nadražuje kožu. Neki proizvodi mogu začepiti pore, zbog čega se sebum taloži na površini kože. Tako nastaje idealno plodno tlo za gljivice koja uzrokuju perut.

Oronazol® možete koristiti u kombinaciji s bilo kojim odgovarajućim proizvodom za kosu. Zahvaljujući ketokonazolu 2%, djeluje protiv gljivica Malassezia furfur. Oronazol® je osobito nježan prema kosi i ne ometa njegujuće djelovanje proizvoda za osobnu njegu kose.

Kome koristi Oronazol®?

Osobito snažne hormonske promjene ili fluktuacije, primjerice, u pubertetu ili menopauzi mogu uzrokovati perut. Tijekom tog vremena, često se borimo s drugim stvarima. Stoga nam

Saznaj više!

Riješite se peruti – živite zdravo

Što svatko može poduzeti protiv peruti Perut je često pogrešno shvaćena kao kozmetički problem, ali najčešće je uzrokovana gljivicom pod nazivom Malassezia furfur. Osim vanjskih

Saznaj više!

Perut uzrokovana vanjskim čimbenicima

Koji okolišni čimbenici potiču perut i kako ih možemo izbjeći Zaštita okoliša dobra je stvar. Ako je okoliš dobro, i mi smo dobro. Nažalost, postoji

Saznaj više!

Perut i svi njezini prijatelji

Možda izgleda kao perut – čak i kada nije Neke kožne bolesti poput peruti i seboroičnog dermatitisa uglavnom su uzrokovane gljivicom Malassezia furfur. Takve bolesti

Saznaj više!

O peruti i bolestima uzrokovanim gljivicama

Perut nije samo kozmetički problem Uzroci peruti su mnogobrojni. Osjetljivo vlasište može reagirati na proizvode za kosu, prehranu, hormonalne promjene i izmjene godišnjih doba. Međutim, razne

Saznaj više!