O peruti i bolestima uzrokovanim gljivicama

peruti i gljivice

Perut nije samo kozmetički problem

Uzroci peruti su mnogobrojni. Osjetljivo vlasište može reagirati na proizvode za kosu, prehranu, hormonalne promjene i izmjene godišnjih doba. Međutim, razne kožne bolesti također mogu biti uzrok.

Što je „normalna“ perut?

Perut je stanje vlasišta koje uzrokuje vidljive ljuskice koje su zapravo mrtve stanice kože. One zajedno sa sebumom stvaraju nakupine bijelih do žućkastih pahuljica. Lojne žlijezde nalaze se u koži svakog ljudskog bića. Te žlijezde proizvode lipide. Kada lipidi dosegnu površinu kože, nazivamo ih sebumom (mješavina masti i proteina). Sebum čini kosu i kožu glatkom, sjajnom i vodoodbojnom. Štiti od dehidracije. Perut je prisutna na vlasištu gotovo svake osobe jer se naša koža neprestano obnavlja, odbacujući stare, mrtve stanice kože. Kada te stanice dođu u dodir sa sebumom, postaju vidljive u obliku ljuskica kože. 

Malassezia furfur

Malassezia je rod gljivice koje su prirodno prisutne na površini kože ljudi i životinja. Jedna od tih vrsta gljivice je Malassezia furfur kojoj je za rast potrebna masnoća, zbog čega voli živjeti na masnoj koži i dlakavim dijelovima tijela:

  • vlasište
  • koža lica
  • prsa i leđa. 

Koncentracija gljivice na vlasištu u iznosu do 46% potpuno je normalna i bezopasna. Međutim, ako gljivica nekontrolirano naraste (do 74%), može izazvati perut. Ako prijeđe 83%, može dovesti do kožnih oboljenja.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis pojavljuje se kada je koža ozbiljno zaražena gljivicom Malassezia furfur. Poznat je i kao seboroični ekcem.  Dobre vijesti: seboroični dermatitis nije zarazan.

Čak 50% svjetske populacije pati od peruti. Perut je jedna od najčešćih kožnih bolesti na svijetu. Perut i seboroični dermatitis mogu stvarati velike probleme oboljelima te ih se mora liječiti odgovarajućim sredstvima. U liječenju se preporučuju antimikotici.

Kako prepoznati seboroični dermatitis?

  • providne ljuskice koje izgledaju žućkasto i masno
  • ponekad je prisutno crvenilo na pogođenim dijelovima kože 
  • zahvaćena koža obično pecka i/ili svrbi.

Međutim, postoje i drugi kožni poremećaji koji nalikuju peruti, ali imaju druge uzroke. Ovdje spadaju psorijaza i neurodermatitis (atopijski dermatitis). Za točnu dijagnozu uvijek se obratite dermatologu.

Tinea versicolor (pityriasis versicolor)

Gljivica Malassezia uzročnik je infekcije tinea versicolor (pityriasis versicolor). Najčešći uzročnik je Malassezia furfur.  Uobičajeni simptomi bolesti su: 

  • u početku manje, zatim veće okrugle do ovalne mrlje na koži
  • mrlje u raznim nijansama crvene (ružičaste, smeđe, crvene, crne)
  • zahvaćena područja kože značajno su svjetlija od okolne zdrave kože ili su čak bez pigmentacije (pityriasis versicolor alba)
  • koža je lagano otečena u zahvaćenim područjima, ali svrbež je vrlo rijedak i, ako se pojavi, umjeren.

Nemojte se češati. Koža u protivnom može otpadati u obliku malih pahulja.  Ta kožna infekcija ne uzrokuje seboroični dermatitis u obliku peruti, već ga također uzrokuje gljivica Malassezia furfur.

Što pomaže? Antimikotici su osobito uspješni u akutnoj terapiji. Međutim, mrlje na zahvaćenim područjima često su vidljive mjesecima nakon liječenja. Liječenje treba nastaviti kao preventivnu mjeru, čak i nakon ozdravljenja.

Kako djeluju antimikotici?

Antimikotici uklanjaju uzroke bolesti koje nastaju zbog gljivica. Kod prekomjerne koloniziranosti vlasišta gljivicom Malassezia furfur, aktivni sastojak ketokonazol 2% dokazano je osobito učinkovit. Djeluje tako što oštećuje staničnu membranu gljivica. Na taj način ketokonazol 2% suzbija njihov prekomjeran rast i smanjuje stvaranje peruti. Učinak traje do dva tjedna nakon ispiranja.

Antimikotici su lijekovi koji se koriste u borbi protiv rasta gljivica. Antimikotici se sastoje od antimikrobnih tvari koje sprječavaju rast gljivica ili ubijaju gljivice. Antimikotici se stoga koriste za učinkovito liječenje gljivičnih oboljenja (mikoza).

Antimikrobici su kemikalije koje smanjuju ili ubijaju mikroorganizme. Uz antimikotike, u njih spadaju antibiotici koji se koriste protiv bakterija, kao i svi dezinficijensi.

Oronazol® sadrži aktivni sastojak ketokonazol 2%. Osim što se bori protiv uzroka peruti, osobito je nježan prema kosi i učinkovit protiv svrbeža i crvenila (eritem).

kome koristi Oronazol

Kome koristi Oronazol®?

Osobito snažne hormonske promjene ili fluktuacije, primjerice, u pubertetu ili menopauzi mogu uzrokovati perut. Tijekom tog vremena, često se borimo s drugim stvarima. Stoga nam

Saznaj više »